Bilkent Üniversitesi aşağıdaki müfredat izlerinde Sanat Yükseklği derecesi sunmaktadır:
- Piyano
- Şan
- Klasik Gitar
- Orkestra Şefliği
- Koro Şefliği
- Kompozisyon
Bilkent Üniversitesi aşağıdaki müfredat izlerinde Sanat Yükseklği derecesi sunmaktadır:
Başvuru Son Tarihi: 25 Mayıs 2024
Sınav ve Mülakat Tarihleri: 13 Haziran 2024
• Derece Belgesi: Lisans derecesi.
• Transkriptler
• İngilizce yeterlilik: TOEFL IBT (en az 87), IELTS (ortalama en az 6.5 ve her bölümden en az 5.5) veya Bilkent PAE (en az C). Tüm sınavlar için geçerlilik süresi: 2 yıl.
• CV: Adaylar, güncel bir Özgeçmişi İngilizce olarak sunmalıdır. Tüm Özgeçmişler kronolojik sırayla sunulmalıdır. Sanatçı özgeçmişleri gerekli değildir.
• Statement of Purpose: Adayın programa başvurma nedenlerinin, program ve kariyer amaçlarının, motivasyonlarının ve beklentilerinin bir özeti.
• İki Tavsiye Mektubu
• Başvurular Bilkent Üniversitesi Online başvuru portalından yapılmalıdır: https://stars.bilkent.edu.tr/gradapp/
İngilizce hazırlık programı, Yüksek Lisans Programına kabul olan ancak gerekli Bilkent Lisansüstü İngilizce Yeterlilik seviyesini karşılamayan adaylar için mümkün olabilir. İngilizce Hazırlık Programı’na kabul edilmek için başvuru sahiplerinin PAE sınavının ilk aşamasını geçmeleri gerekmektedir. Verilirse, burs İngilizce Hazırlık Programını kapsamamaktadır.
Yüksek Lisans Giriş SInavı iki farklı aşamadan oluşur. Birinci aşamada adayların müzik tarihi ve teorisi bilgileri ölçülür. İkinci aşamada ise adaylar başvurdukları sanat dalına göre sınav ve odisyona alınırlar. Her iki aşama da sözlü olarak gerçekleşir.
GİRİŞ SINAVI 1. AŞAMA (SÖZLÜ)
Bütün sanat dalları için geçerlidir.
İki ana bölümden oluşur.
1. Partitür tanıma:
İki tür partisyon tanıma sorusu yer alabilir. Birincisi Avrupa müzik tarihinin Rönesans, Barok, Klasik ve Romantik dönemlerinin senfoni, konçerto, opera, madrigal, motet gibi en önde gelen türlerinden bir pasaj verilip adayın dönem, tür, besteci ve stil hakkında fikir yürütmesi ve öne sürdüğü fikirleri müziğin temel parametrelerini açıklayarak gerekçelendirmesi. İkinci soruda 20 ve 21. yüzyıl Batı müziği edebiyatından bir pasaj verilir. Adayın yine aynı şekilde dönem, tür, besteci ve stil hakkında fikirler belirtmesi ve gerekçelendirmesi istenir.
Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Lisans müzik bölümü lisans programında ana kaynak olarak J. Peter Burkholder, Donald J. Grout, Claude V. Palisca, A History of Western Music, W. W. Norton & Company kullanılmaktadır.
2. Teori ve Form bilgisi soruları:
Adaya 18. Ve 19. Yüzyıl Avrupa müzik edebiyatından örnekler gösterilerek form ve armoni bilgisi üzerinden sorular sorulur.
İ.D. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Lisans müzik bölümü lisans programında ana kaynak olarak aşağıdaki kitaplar kullanılmaktadır:
Kostka, Stefan M., Dorothy Payne, and Allan Schindler. “Tonal harmony, with an introduction to twentieth-century music, McGraw-Hill
Caplin, William E. Classical form: A theory of formal functions for the instrumental music of Haydn, Mozart, and Beethoven. Oxford University Press
PİYANO BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
• Sınavda icra etmeyi seçtikleri eserlerin programı.
• Akademik bir yazı örneği, 10-15 sayfa
PİYANO ODİSYONU
Adayın performansı en fazla 30 dakika sürecektir. Jüri, performansı kesme ve/veya başvuru sahibinin mülakat programından belirli bölümleri herhangi bir sırayla duymayı talep etme hakkını saklı tutar. Performansın, 21. yüzyıl eserlerinin bazıları dışında (mülakat repertuvarı ile ilgili detaylar için “Repertuvar Rehberi”ne bakınız) tamamen ezberden çalınması gerekmektedir. Aday, mülakat performansına hangi eserle başlayacağını kendisi seçebilir.
KLASİK GİTAR BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
• Sınavda icra etmeyi seçtikleri eserlerin programı.
• Akademik bir yazı örneği, 10-15 sayfa
KLASİK GİTAR ODİSYONU
Klasik Gitara başvuran adaylar 30 dakikalık bir sınav performansı gerçekleştirirler. Başvuranlar repertuvarı serbestçe seçebilirler, ancak program, sunulan programda belirtilen tüm başlıkları içermelidir. Tüm parçalar ezberden icra edilmelidir.
Adayların resital programını başvuru sırasında sisteme yüklemelidirler.
ŞAN BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
• Sınavda icra etmeyi seçtikleri eserlerin programı.
• Akademik bir yazı örneği, 10-15 sayfa
ŞAN ODİSYONU
Tüm parçalar ezberden ve orijinal dilinde icra edilmelidir.
Adayların sınav programını başvuru sırasında sisteme yüklemelidirler.
Eserlerde İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Almanca’dan üç farklı dil temsil edilmelidir:
Her aday açılış seçimini kendisi belirleyecek ve diğer eserler öğretim üyeleri tarafından seçilebilir ya da seçilmeyebilir.
KOMPOZSİYON BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
MÜLAKAT
Adayın başvurusunda sunmuş olduğu eserlerin partisyonları üzerinden form, armoni, stil gibi temel parametreler hakkında sorulacak soruların yanısıra müzik ve akademik geçmişi ve hedefleri konusunda da sorular sorulur.
ORKESTRA ŞEFLİĞİ BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
ORKESTRA ŞEFLİĞİ SINAV VE ODİSYONU
Şeflik programına başvuran adaylar, partisyon okuma, enstrüman performansı, orkestrasyon bilgisi, repertuvar ve sözlü sınavı kapsayan bir sınavdan geçeceklerdir. Kendi seçtikleri şeflik kabul repertuvarından eserleri (iki aşamada) piyano veya ansambl ile yönetmeleri istenecektir.
Şeflik sınav repertuvarının iki aşamasında değerlendirilen başarı düzeylerine göre adaylara hazırlık programları sunulabilir.
Gerekli repertuvar hakkında daha fazla bilgi için lütfen şu adresi ziyaret edin:
KORO ŞEFLİĞİ BAŞVURULARINDA AYRICA VERİLMESİ GEREKENLER
• En az 5 dakika uzunluğunda, bir topluluk ile gerçekleşen şeflik videosu. Bir performans veya prova görüntüsü olabilir. Şefin yüzünün ve ellerinin net şekilde gözükmesi gerekmektedir.
• Bilimsel yazma becerisini gösteren bir yazı örneği, 10-15 sayfa. Müzik hakkında olması tercih edilir fakat müzik dışı konular da kabul edilir.
KORO ŞEFLİĞİ SINAV VE ODİSYONU
Faure Requiem: Libera me
Brahms: O schöne Nacht, op. 92/1