İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Ortaokulu 2024-25 Eğitim-Öğretim yılı başvuru dönemi kapanmıştır.

Başvuru Takvimi

Aday kayıt tarihleri
3 -13 Haziran 2024 tarihleri arasında online olarak yapılacaktır.

Aday PDR görüşmeleri
3 Haziran -28 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.

Sınav tarihleri
1 – 5 Temmuz 2024

Kesin sınav sonuçlarının açıklanması
12 Temmuz 2024

Giriş Sınavları

İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Ortaokulu 2024-25 Eğitim-Öğretim yılı için:

  • Ortaokul 5. sınıf için seviye sınavıyla yaylı çalgılar ve piyano sanat dallarına;
  • Ortaokul 5. sınıf için yetenek sınavı ile nefesli çalgılar, vurmalı çalgılar ve klasik gitar sanat dallarına;
  • Ortaokul 7. sınıflar için ise seviye sınavı ile öğrenci alacaktır.

Başvuru

  • 1500 TL kayıt ücretini ödeyiniz.
  • Başvuru Formunu eksiksiz oldurunuz.

ÖNEMLİ NOT: Başvurunun geçerli olması için 13 Haziran 23:59 itibariyle hem başvuru formunun doldurulmuş olması hem de sınav kayıt ücretinin yatılması gerekmektedir. Bu saatte sistem kapanacaktır.

Başvurudan herhangi bir şekilde vazgeçilmesi durumunda, kayıt ücreti iadesi yapılmamaktadır.

Başvuru süreci ile ilgili tüm bilgilendirmeler başvuru formunda belirtilen e-posta adresi üzerinden yapılacaktır.

Başvuruda İstenilen Belgeler

  • Öğrenci belgesi ve not dökümü
  • Vesikalık fotoğraf (JPEG veya PNG Formatında)
  • Nefesli çalgı çalmasına engel bir durum olmadığını belirten sağlık raporu
  • Seviye sınavına başvuranlar için sınavda seslendireceği program

Belgelerin çevrimiçi forma yüklenmesi gerekmektedir.

Sınav Takvimi

5. Sınıflar

Exam Announcement
SINAV TARİH
1. Aşama
Müzikal Algı

3 Temmuz Çarşamba 14:00 - 17:00

4 Temmuz Perşembe 9:00 - 13:00
2. Aşama
Enstrüman Komisyonu
5 Temmuz Cuma

7. Sınıflar

Exam Announcement
SINAV TARİH
1. Aşama
Teori/Solfej/Dikte
1 Temmuz Pazartesi
2. Aşama - Piyano, Nefesli ve Vurmalı Çalgılar ve Klasik Gitar
Enstrüman Seviye
2 Temmuz Salı
2. Aşama - Yaylı Çalgılar
Enstrüman Seviye
3 Temmuz Çarşamba

Tanıma Kursları

Tanıtım kursları, 24-28 Haziran 2024 tarihleri arasında, her gün saat 17:00 – 19:00 arasında düzenlenecektir.

Tanıtım kursu, her sene giriş sınavlarının bir hafta öncesinde (bir hafta boyunca) düzenlenir. Kursun amacı, öğrencileri sınav süreci ve işleyişi ile tanıştırmak, sınav stresini en aza indirmek, öğrencilerle ortak dili bulmak ve okulumuza alışmalarını sağlamaktır.

Kurs, akşam saatlerinde çocukların yaşına uygun şekilde iki ya da üç toplu ders şeklinde gerçekleştirilir. Derslerin toplam süresi iki saattir. Bu süre zarfında adaylar çeşitli alıştırmalar yaparlar. 1. ve 5. sınıf adaylarının yaptığı alıştırmalar şunlardır:

  • 1-2-3-4 ses duyma
  • Ritim tekrarlama
  • Melodi tekrarlama
  • Şarkı söyleme

1. ve 5. sınıf adayları için tanıtım kursu daha çok adayın rahat hissetmesini hedefler. Başkalarının yanında kimi zaman birlikte kimi zaman tek başına çalışırken dikkatli dinleme alışkanlığı pekiştirilir, doğru ses verme farkındalığı sağlanır ve ses kontrolü arttırılır.

Kurslara katılım tavsiye edilir ancak zorunlu değildir.

Tanıtım Toplantısı

Tanıtım toplantısı 26 Haziran 2024 Çarşamba tanıma kusrları sırasında Bilkent Konser Salonunda gerçekleşecektir. Toplantı katılım bilgileri başvuru yapan adaylarla ayrıca paylaşılacaktır.

5. Sınıf Başvuruları

Bilkent Üniversitesi Müzik Hazırlık Ortaokulu’nun 5. sınıf başvuruları için, piyano, keman, viyola ve viyolonsel dallarında öğrenciler seviye sınavıyla değerlendirilir ve ilkokuldan mezun öğrencilerle benzer müzikal seviyede olmaları beklenir. Aynı sınıf düzeyinde, nefesli çalgılar ve vurmalı çalgılar gibi diğer dallar için ise sadece yetenek sınavı ile öğrenci alınır, burada öğrencilerin önceden bir enstrüman çalma becerisi olması gerekmez. Eğer bir öğrenci piyano, keman, viyola veya viyolonsel için yeterli seviyede değilse ama yetenek sınavında başarılı bulunursa, nefesli veya vurmalı çalgılara yönlendirilebilir. Bu süreç, öğrencilerin müzikal yeteneklerine en uygun eğitimi alabilmeleri için tasarlanmıştır ve ikinci bir başvuru yapmaları gerekmez.

Sınıf Kontenjanları

Her sınıfa kabul edilecek maksimum öğrenci sayısı aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. Aşağıdaki kontenjanların üzerinde başarılı öğrenci bulunduğu durumlarda, yedek liste uygulanır. Sınav sonuçlarına göre kontenjanların altında öğrenci kabulü yapılabilir.

SINIF

AZAMİ KONTENJAN

5.Sınıf

10

6. Sınıf

0

7. Sınıf

3

Sınavlar

Birinci aşama, müzikal algı ve duyuş sınavı: Çok sesli duyuş, melodi, ritim tekrarı ve adayın hazırladığı bir şarkıyı söylemesinden oluşur. Birinci aşamada başarılı bulunan adaylar, enstrüman komisyonu karşısına çıkarlar.

İkinci aşama Birinci aşamada başarılı bulunan adayların komisyon önünde algı sınavını tekrarlamaları beklenir. Bu aşamada ayrıca adayın, genel motor becerileri ve enstrümanlara olan fiziksel uyumu da değerlendirilir. Zorunlu olmamakla beraber ikinci aşamada enstrüman çalan öğrenciler eserlerini seslendirebilirler.

Müzik Hazırlık Okulu 5. sınıf komisyon sınavı geniş bir jüri karşısında yapılmaktadır. Jüride her çalgı için birden fazla öğretim görevlisi bulunur. Ortaokul 5. sınıf için, sınava giren adayların herhangi bir enstrüman çalıyor olmaları beklenmez. Kendi enstrümanı ile sınava katılan öğrencilere komisyon başka bir enstrümanı eğitimleri için önerebilir.

Birinci aşamada beklenen başarıyı gösteremeyen adaylar ikinci aşamaya çağrılmazlar.

Önemli not: 5. sınıflar için keman, viyola, viyolonsel ve piyano sanat dalları sadece sınıf seviyesine göre öğrenci almaktadır. Bu sanat dallarında okumak isteyen öğrencilerin sınavda sınıf seviyesine göre bir program seslendirmeleri gerekmektedir.  Seviye programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Birinci aşama, adaylar teori/solfej/dikte seviye sınavına tabi tutulurlar. Seviye sınav örneklerine aşağıdaki linklerden ulaşılabilir.

Altıncı sınıf Kulak Eğitimi/Müzik Teorisi Seviye Sınavı (ÖNEMLİ Not: 2024-25 için 6. sınıfa öğrenci alımı yapılmayacaktır)

Yedinci sınıf Kulak Eğitimi/Müzik Teorisi Seviye Sınavı

Ara sınıflara başvuran adaylar kültür dersleri ve İngilizce seviye sınavına alınırlar. Sınavda adayların başvurdukları sınıfın hazırbulunuşluk düzeyini karşılamaları beklenir. Akademik dersler seviye sınavı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İkinci aşama, 6 ve7. Sınıfa başvuran ve her iki aşamayı da başarılı bir şekilde geçen adaylar enstrüman komisyonu karşısında sınıf seviyesine uygun bir repertuarı enstrümanlarında seslendirirler. 6. Sınıfa başvuran ve her her iki aşamayı da başarılı bir şekilde geçen adaylar, enstrüman komisyonunun karşısına çağrılırlar. Bu komisyonda farklı enstrümanlara karşı motor becerileri ve fiziksel yapıları değerlendirilir.

Sınıf bazında enstrüman seviye programlarına da yine aşağıdaki link aracılığıyla erişebilrsiniz.

Seviye Sınavları

Sınav Süreci İle İlgili Önemli Bilgiler

Öğrenciler, sınavın gerçekleşeceği binaya veli refakati olmaksızın girerler. Birinci aşama müzikal algı ve duyuş sınavı 5-10 dakika; ikinci aşama komisyon sınavı ise 10-15 dakika arasında sürer. Sınavın uzunluğu ile öğrencinin başarısı arasında bir bağlantı bulunmamaktadır.

İkinci aşama komisyon sınavında, adayın sınavda gösterdiği performansın yanında kendisinin yaşına bağlı fiziksel özellikleri ile enstrümana olan yatkınlığı da değerlendirilmeye alınır.

Sınavda başarılı bulunan her öğrenci, komisyonun takdir ettiği bir enstrümana (sanat dalına) kabul edilir. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra komisyonun verdiği kararın değiştirilmesi mümkün değildir.